Κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές» – Το φρέσκο success story της Όπτιμα

ΦΡΕΣΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΜΟΚΟ

Η ΟΠΤΙΜΑ επενδύει στο «φρέσκο»

Με μια επένδυση 2,5εκ., που ξεπερνάει, μέσα σε μία μόνο χρονιά, το σύνολο των επενδύσεων που είχαν γίνει τα 15 τελευταία χρόνια στο εργοστάσιο της ΔΟΜΟΚΟΣ Α.Ε., η ΟΠΤΙΜΑ έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της μάρκας Κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές», με την οποία εισήλθε δυναμικά στην κατηγορία των «φρέσκων» τυριών.

Στο πρότυπο, μετά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών του, εργοστάσιο ΔΟΜΟΚΟΣ παράγεται το Κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές», με πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, αλλά και με απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή συνταγή, που υπαγορεύει στράγγισμα του τυριού με «τσαντίλες».  Η σταθερότητα της δομής, της υφής και της γεύσης του φρέσκου τυριού, που δεν περιέχει ίχνος συντηρητικού, εξασφαλίζεται από την αυτοματοποίηση της παραγωγής, ενώ οι αναβαθμισμένες διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου εγγυώνται πως το προϊόν φτάνει σταθερά φρέσκο στον τελικό καταναλωτή.

Πιο «φρέσκο» εμφανίζεται το «Ορεινές Πλαγιές» και ως προς τη συσκευασία, με νέο κύπελλο που κλείνει με αλουμινόφυλλο και νέα ετικέτα που τονίζει την εντοπιότητα, την παράδοση και την ΠΟΠ πιστοποίηση του τυριού.

Η επένδυση της ΟΠΤΙΜΑ έχει όμως αντίκτυπο ευρύτερα, πέρα από το εργοστάσιο και το προϊόν, στην τοπική κοινωνία του Δομοκού. Ως ΠΟΠ τυρί παράγεται εξ ολοκλήρου από γάλα της περιοχής, με την ΟΠΤΙΜΑ να συνεργάζεται με περίπου 90 κτηνοτρόφους στο Δομοκό και να απορροφά περίπου το 80% της παραγωγής γάλατος. Την ίδια στιγμή, απασχολεί μόνιμα 19 άτομα στο εργοστάσιο, ενώ υποστηρίζει έμμεσα πολλές θέσεις εργασίας στην περιοχή, όπου το Κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές»  ήταν ανέκαθεν πυλώνας της τοπικής οικονομίας.

Με την αναβάθμιση της διαδικασίας παραγωγής του και την ανανεωμένη εικόνα του, το ήδη δημοφιλές Κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές» είναι έτοιμο να κατακτήσει ακόμη περισσότερους καταναλωτές, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και, σύντομα, σε περισσότερες αγορές του εξωτερικού.

Οι Επενδύσεις στο εργοστάσιο Δομοκός επέφεραν:

  • εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και της διαδικασίας του ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων
  • εγκατάσταση νέων συσκευαστικών μηχανών  
  • αυτοματοποίηση παραγωγικής διαδικασίας με διατήρηση της παραδοσιακής συνταγής (τσαντιλιέρα που στραγγίζει το τυρί)
  • βελτιστοποίηση δομής, υφής, γεύσης
  • περισσότερους κωδικούς, νέες συσκευασίες και σαφώς νέα, φρέσκια εικόνα!

Ο κ. Γιώργος Καραμπέτσος, Γενικός Διευθυντής της ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε. μίλησε για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου και την επιστροφή στα κέρδη της ΔΟΜΟΚΟΣ Α.Ε.. αλλά και για τις ανανεωτικές αλλαγές στο προϊόν, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή του, εντός και εκτός Ελλάδας.

Τι ιδιαιτερότητες παρουσιάζει η παραγωγή ενός φρέσκου τυριού;

Ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών έχει αυστηρότατο πλαίσιο κανόνων για το πώς ένα τυρί μπορεί να χαρακτηριστεί Φρέσκο. Αναφέρεται, κυρίως, στον τρόπο παραγωγής του. Το Κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές»  τυροκομείται μέσα σε μια μέρα από την εισκόμιση γάλακτος και, αφού στραγγίσει για μια ακόμη μέρα στην παραδοσιακή “τσαντίλα”, είναι έτοιμο για συσκευασία, χωρίς να περάσει τη διαδικασία ωρίμανσης, ημερών ή μηνών, όπως τα περισσότερα τυριά. Επίσης,  δεν περιέχει ίχνος συντηρητικού.  Η πρόκληση λοιπόν είναι να διαχειριστείς, σε πολύ σύντομο χρόνο, όλη την “αλυσίδα” παρασκευής και να εξασφαλίσεις  τη σταθερότητα της δομής, της υφής και της γεύσης του, από παρτίδα σε παρτίδα. Όταν το τυρί είναι παραδοσιακό, όπως το Κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές»  , προστίθεται μια ακόμη πρόκληση: να διατηρηθεί αναλλοίωτη η παραδοσιακή συνταγή, στο πλαίσιο του πλήρους εκσυγχρονισμού των παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Δώδεκα μήνες μετά την εξαγορά της ΔΟΜΟΚΟΣ Α.Ε., ποιος είναι ο απολογισμός αυτής της κίνησης, σε σχέση με τους στόχους που είχατε θέσει;

Η ΟΠΤΙΜΑ, διαχρονικά, στον πυρήνα της στρατηγικής της έχει τη δημιουργία κι ενίσχυση κορυφαίων brands, με στόχο την κάλυψη σύγχρονων διατροφικών αναγκών και την κερδοφόρα ανάπτυξη τμημάτων της αγοράς, προς όφελος των συνεργατών της στο λιανεμπόριο. Αυτή η στρατηγική μάς έχει φέρει στη Νο1 θέση σε μερίδιο αγοράς στην ελληνική αγορά του Τυριού, που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Όταν εξαγοράσαμε το Κατίκι Δομοκού “Ορεινές Πλαγιές”, γνωρίζαμε ότι αποκτούσαμε ένα διατροφικό θησαυρό, με μεγάλη, αλλά ανεκμετάλλευτη δυναμική. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε, ήταν να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες παραγωγής και να εντάξουμε το Κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές»  στη διατροφική καθημερινότητα της Ελληνικής οικογένειας, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Project Manager ανέλαβε ο Γιώργος Κουτσικιανίδης, άνθρωπος με μεγάλη πείρα σε εργοστάσια γαλακτοκομικών και τυριών, και με πολλή όρεξη για δημιουργία.  Μέσα σε 12 μήνες, επενδύσαμε στο εργοστάσιο στο Δομοκό 2.5 εκ ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από όσα είχαν επενδυθεί τα προηγούμενα  15 χρόνια.  Έτσι, δημιουργήσαμε το πλέον σύγχρονο εργοστάσιο αλειφόμενων τυριών στη χώρα μας, πλήρως αυτοματοποιημένο, με τα πιο αυστηρά συστήματα ποιοτικού ελέγχου, διατηρώντας ταυτόχρονα τον παραδοσιακό τρόπο στράγγισης του τυριού σε “τσαντίλες”. Χάρη στη ριζική  αναβάθμιση του εργοστασίου, έχουμε πλέον τη δυνατότητα για διπλασιασμό της παραγωγής, αλλά και για γευστικές παραλλαγές και νέες συσκευασίες, που θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε νέες αγορές, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, μέσα στο 2018, αυξήσαμε κατά 30% τα σημεία πώλησης του προϊόντος, μεγαλώνοντας δραστικά τη διείσδυση στα ελληνικά νοικοκυριά. Μέσα σε 12 μήνες το μερίδιο μας αυξήθηκε κατά 130 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 15.5% στην αγορά των αλειφόμενων τυριών. Το Κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές»  είναι, με απόσταση, το #1 ελληνικό αλειφόμενο τυρί (IRI, 2018, μερίδια σε όγκο). Θα ήθελα όμως να σημειώσω και κάτι άλλο: Η επένδυση των 2.5 εκ. προήλθε αποκλειστικά από δικά μας κεφάλαια και καταφέραμε μέσα σε 12 μήνες να γυρίσουμε τη ΔΟΜΟΚΟΣ Α.Ε. από αρνητικό EBITDA -160.000€ το 2017, σε θετικό +450.000€ το 2018.  Η ΟΠΤΙΜΑ αποδεικνύει ότι με όραμα, γνώση και σχέδιο οι επενδύσεις στην Ελλάδα αποδίδουν σε εταιρικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο!

Ποιος είναι ο ρόλος της ΟΠΤΙΜΑ στην τοπική κοινωνία του Δομοκού;

Μέσω της επένδυσης στο εργοστάσιο Δομοκός, αλλά και με το ίδιο το προϊόν, στηρίζουμε το σύνολο της τοπικής οικονομίας. Το Κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές», ως πιστοποιημένο Π.Ο.Π τυρί, παράγεται,  εξ ολοκλήρου από γάλα που προέρχεται από την εν λόγω περιοχή. Συνεργαζόμαστε με περίπου 90 κτηνοτρόφους  στο οροπέδιο Δομοκού, απορροφώντας περίπου το 80% της παραγωγής γάλατος. Το εργοστάσιο απασχολεί άμεσα 19 άτομα προσωπικό και, έμμεσα, προσφέρει εργασία σε πολύ περισσότερα, μέσω των εξωτερικών συνεργείων με  τα οποία συνεργάζεται. Επιπλέον, υπάρχουν καταστήματα λιανικής κι εστίασης στην περιοχή, των οποίων το Κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές»  αποτελεί μεγάλο μέρος των πωλήσεων. Πιστεύουμε λοιπόν ότι το οικονομικό αποτύπωμά μας στην τοπική κοινωνία είναι πολύ σημαντικό και κατανοούμε την ευθύνη μας απέναντι στον τόπο αυτό.

Πώς μεταφράζεται στην πράξη η ευθύνη αυτή που αναφέρετε;

Θα σας δώσω δύο παραδείγματα, ένα περιβαλλοντικό και ένα οικονομικό. Με πρωταρχικό μέλημα τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του εργοστασίου, επενδύσαμε €600.000 στη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας βιολογικού καθαρισμού. Κι επειδή πιστεύουμε στην ποιότητα του ντόπιου γάλατος, αλλά και του τελικού προϊόντος, δίνουμε, στο Δομοκό, την υψηλότερη τιμή πρόβειου γάλατος στην Ελλάδα.

Μιλήσατε για συνολική ανανέωση της εικόνας του “Ορεινές Πλαγιές”. Τι περιλαμβάνει αυτή;

Με τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, αποκτήσαμε και νέες συσκευαστικές μηχανές, ώστε το προϊόν, σε νέο κύπελλο, να κλείνει πλέον με αλουμινόφυλλο. Επανασχεδιάσαμε την ετικέτα, με στόχο να τονίσουμε την εντοπιότητα, την παράδοση και την αυθεντικότητα του brand και αναπτύξαμε νέα στρατηγική επικοινωνίας, που εστιάζει στην “πολυχρηστικότητα” του προϊόντος. Η νέα τηλεοπτική καμπάνια βγαίνει στον αέρα σε λίγες μέρες.

Είναι καθαρά προνόμιο του εν Ελλάδι καταναλωτή το Κατίκι Δομοκού “Ορεινές Πλαγιές”, ή πρόκειται να “ταξιδέψει” και εκτός συνόρων;

Ταξιδεύει ήδη, όχι όμως ευρέως ακόμα. Αυτή τη στιγμή εξάγεται δοκιμαστικά, μόνο στην Αγγλία, μέσω της «αδελφής» εταιρείας, της EPIROS UK και με πρώτο στόχο τα ελληνικά εστιατόρια του Λονδίνου. Δεν σας κρύβω όμως πως ένας από τους μεσοπρόθεσμους στόχους της επένδυσης στο εργοστάσιο Δομοκός είναι η επέκταση των εξαγωγών σε όλο τον κόσμο. Η ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας, μας επιτρέπει την επιμήκυνση της διάρκεια ζωής του προϊόντος, γεγονός που θα διευκολύνει τις εξαγωγές, όπως επίσης και η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου που επιτρέπει την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων.