Μουσακάς λαχανικών με Κατίκι Δομοκού

Από τα Food Videos


120′

6-8 ATOMA


Συστατικά:


3 Πατάτες, σε ροδέλες 1,5εκ.
40ml Ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα των λαχανικών
3 Μελιτζάνες Φλάσκες
2 Κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
500gr Κιμάς Μοσχαρίσιος
125ml Μαυροδάφνη
2 Φύλλα Δάφνης
1 Ξυλάκι Κανέλας
2 Τομάτες, τριμμένες στον τρίφτη ή 1 Κονσέρβα Τοματάκια Κονκασέ
1 κ.σ. Πελτές Τομάτας, διαλυμένος σε λίγο νερό
Αλάτι
Πιπέρι
1 κ.σ. Ξερή Μαντζουράνα
1 Ματσάκι Μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Για την επικάλυψη:
300gr Κατίκι Δομοκού Ορεινές Πλαγιές
300gr Στραγγιστό Γιαούρτι 2%
2 Αβγά
1 κ.σ. Κορν Φλάουρ
Αλάτι
Λευκό Πιπέρι

6 Πιπεριές Φλωρίνης ψητές
1 Τομάτα, ώριμη σε ροδέλες
Παρμεζάνα
Γλυκιά Πάπρικα

Οδηγίες:


Απλώνουμε τις πατάτες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε από τις δύο πλευρές και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Κόβουμε το κοτσάνι και μερικές φλούδες από τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε ροδέλες, τις αλατίζουμε καλά και τις τοποθετούμε σε σουρωτήρι για 20 με 30 λεπτά να ξεπικρίσουν.

Τις ξεπλένουμε καλά και τις στύβουμε με τα χέρια.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, αλείφουμε τις μελιτζάνες με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε από τις δύο πλευρές μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τα 40ml του ελαιόλαδου, σωτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον κιμά τον οποίο σπάμε με μια ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα.

Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και προσθέτουμε τη δάφνη και το ξύλο κανέλας.

Μόλις εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα και τον πελτέ.

Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει ο κιμάς.

Αφαιρούμε την κανέλα και τη δάφνη, προσθέτουμε τη μαντζουράνα και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.

Για την επικάλυψη, σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τον κατίκι με το γιαούρτι, προσθέτουμε τα αβγά, το κορν φλάουρ, αλάτι και λευκό πιπέρι και ανακατεύουμε το μείγμα.

Σε ένα σκεύος 30Χ25 εκ. περίπου, στρώνουμε τις πατάτες, συνεχίζουμε με μία στρώση μελιτζάνας, απλώνουμε κομμάτια ψητής πιπεριάς και συνεχίζουμε με τον κιμά. Απλώνουμε πάνω του τις υπόλοιπες μελιτζάνες και μετά τις πιπεριές και περιχύνουμε με τη σάλτσα.Διακοσμούμε με τις φέτες τομάτας, τις αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και γλυκιά πάπρικα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 30 με 40 λεπτά.